Vijf tips voor een succesvolle studiedag

Een studiedag organiseren is een hele klus. Want hoe zorg je dat het voor iedereen interessant is? Hoe zorg je voor motivatie en betrokkenheid? En wat gebeurt er na de studiedag met alle kennis?

Met deze vijf tips organiseer je een effectieve studiedag vol interactie:

  1. Zorg voor draagvlak. Haal op waar je collega’s behoefte aan hebben en betrek ze bij de voorbereiding, uitvoering én opvolging. Wat verwachten zij eigenlijk van een studiedag? Wanneer is het voor hen geslaagd? Inspraak zorgt voor motivatie.
  2. Stel leerdoelen op en communiceer deze duidelijk aan het begin en tijdens de studiedag. Laat ze echt leven. Stel in elke workshop dus prikkelende vragen, deel een anekdotes, of schets hoe succes eruitziet. Want voor leerlingen en docenten geldt: een duidelijk beeld van het eindresultaat vormt de basis van een duurzaam leerproces.
  3. Doe het samen. Niet alleen het opstellen van de onderwerpen en leerdoelen, maar ook veel gezamenlijke oefenmomenten. Coachinggesprekken houden, digitale vaardigheden oefenen of toetsvragen opstellen: leren gaat het snelst van én met elkaar.
  4. Zorg voor genoeg ontspanningsmomenten. Een propvol programma met relevante workshops lijkt misschien effectief. Maar juist op de informele leermomenten komen vaak de meest creatieve ideeën tot stand.
  5. Werk naar een duidelijk en zichtbaar resultaat toe. Dit kan een grote poster in de lerarenkamer zijn, een forum om resultaten te blijven delen, of een rooster met collegiale lesintervisies. Als je hier regelmatig op terugkomt, werk je samen aan een groter geheel.

Natuurlijk zijn er tal van andere praktische tips voor een studiedag: verschillende activerende werkvormen, café opstellingen, leerlingen aan het woord laten… Allemaal gericht op het creëren van een veilige leeromgeving en verbinding. Houd deze voorwaarden in je achterhoofd voor een geslaagde studiedag: samen werken, samen leren.

Inhoudelijke invulling nodig?

Nog op zoek naar een leuke invulling voor jouw volgende studiedag? Van een korte workshop over formatief evalueren of toetsing, tot een compleet dagprogramma (en daar voorbij) – we denken met je mee. Neem contact op!