OPLEIDING

Hoe versterk je executieve functies bij jouw leerlingen?

(3 dagen)

Omschrijving

Wist je dat de ontwikkeling van executieve functies van invloed is op met de mate van schoolsucces?

Executieve functies zijn denkvaardigheden en functies om gedrag, gedachten en emoties te sturen en aan te passen. Ze staan niet op zichzelf maar werken samen. Gezamenlijk sturen deze functies ons denken en gedrag. Executieve functies zijn nodig bij opdrachten die je bewust uitvoert. Te denken valt aan nieuwe, complexe en niet geautomatiseerde taken. Hierdoor kun je doelgericht handelen, doorzetten bij tegenslag, omgaan met veranderingen, opdrachten met aandacht uitvoeren, stapsgewijs handelen, prikkels uit je omgeving negeren, vooruit denken etc.

Naar mate kinderen ouder worden neemt hun zelfsturing en zelfstandigheid toe. Iedere leerling heeft zijn eigen palet aan sterk ontwikkelde en minder sterk ontwikkelde executieve functies. Sommige leerlingen hebben moeite met het aanbrengen van zelfsturing en kunnen chaotisch, impulsief en vergeetachtig over komen.

Doelgroep
Leerkrachten, Intern Begeleiders, Directie

Leerdoelen

  • Wat zijn executieve functies?
  • Welke invloed heeft de ontwikkeling van executieve functies op het leerproces en sociaal-emotioneel welbevinden?
  • Hoe kun je zwakke executieve functies vroegtijdig signaleren?
  • Welke informatie over de ontwikkeling van de hersenen is van belang? Hoe ontwikkelt het brein?
  • Hoe zijn jouw eigen executieve functies ontwikkeld? Wat betekent dit voor jouw leerkrachtgedrag en doceerstijl?
  • Hoe kun je executieve functies versterken/trainen?
  • Welke interventies, werkvormen en spellen kun je inzetten in de groep?

Gedurende het trainingstraject ontwerp je een eigen spel of interventie die tegemoet komt aan het trainen en versterken van executieve functies. Tijdens de laatste bijeenkomst presenteren we deze aan elkaar.

Op de eerste eerste en tweede trainingsdag ontvang je een thuiswerkopdracht, ter voorbereiding op de volgende bijeenkomst.

Opbrengsten
Na afloop van deze training weet je wat executieve functies zijn, welke invloed het heeft op het leerproces en weet je hoe je executieve functies kunt versterken en trainen.

Vorm, duur, kosten & locatie

Vorm en Duur
klassikaal
3 dagen

Prijs
€ 3495,-

Locatie
Bij jullie op school

Hoe versterk je executieve functies bij jouw leerlingen?

Vraag nu de training aan en we nemen z.s.m. contact met u op.

Mevr.Dhr.

*Noordhoff Academy als onderdeel van Noordhoff Uitgevers BV gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Wanneer u een document downloadt of een andere door ons aangeboden mediavorm zoals webinar of tool dan kan u meer informatie worden aangeboden, dan wel kunt u benaderd worden door één van onze adviseurs.