OPLEIDING

Hoe versterk je executieve functies bij jouw leerlingen?

(3 dagen)

Omschrijving

De mate waarin executieve functies van leerlingen zijn ontwikkeld is van invloed op hun schoolsucces. Maar wat zijn executieve functies eigenlijk?

Executieve functies zijn denkvaardigheden die nodig zijn om activiteiten te plannen en aan te sturen. Goed ontwikkelde executieve functies zorgen voor efficiënt, sociaal en doelgericht gedrag. Ze helpen bij alle soorten taken. Denk aan taakinitiatie, planning en concentratie.

Executieve functies heb je bijvoorbeeld nodig wanneer je een opdracht uitvoert. Ze zorgen ervoor dat je doelgericht handelt, doorzet bij tegenslag, kunt omgaan met veranderingen, de opdracht met aandacht uitvoert, stapsgewijs handelt, prikkels uit je omgeving negeert, vooruit denkt, enzovoort.

Iedere leerling heeft zijn eigen palet aan sterk ontwikkelde en minder sterk ontwikkelde executieve functies. Sommige leerlingen hebben moeite met het aanbrengen van zelfsturing en kunnen chaotisch, impulsief en vergeetachtig overkomen. Andere leerlingen zijn juist goed in plannen maar zijn weer minder flexibel. Op deze verschillen gaan we tijdens de trainingsdagen uitgebreid in.

Verder ontwerp je gedurende de training een eigen spel of interventie waarmee je executieve functies kunt trainen en versterken. Tijdens de laatste bijeenkomst presenteer je deze aan je collega's.

Op de eerste eerste en tweede trainingsdag ontvang je een huiswerkopdracht ter voorbereiding op de volgende bijeenkomst.

 

Doelgroep
Leerkrachten, intern begeleiders, directie

Wat leer je?

  • Je leert wat executieve functies zijn.
  • Je leert hoe de ontwikkeling van executieve functies het leerproces en sociaal-emotioneel welbevinden beïnvloedt.
  • Je leert hoe je zwakke executieve functies vroegtijdig kunt signaleren.
  • Je leert hoe het brein ontwikkelt en wat de relatie is met de ontwikkeling van executieve functies.
  • Je leert hoe jouw eigen executieve functies zijn ontwikkeld en wat dat betekent voor jouw gedrag en doceerstijl.
  • Je leert hoe je executieve functies kunt trainen.
  • Je leert welke interventies, werkvormen en spellen je kunt inzetten om de executieve functies in jouw groep te versterken.

Opbrengsten
Na afloop van deze training weet je wat executieve functies zijn, welke invloed ze hebben op het leerproces en weet je hoe je executieve functies kunt versterken en trainen.

Vorm, duur, kosten & locatie

Vorm en duur
klassikaal
3 dagen

Prijs
€ 3.495,-

Locatie
Bij jou op school

Hoe versterk je executieve functies bij jouw leerlingen?

Vraag nu de training aan en we nemen z.s.m. contact met je op.

Mevr.Dhr.

Ik wil in de toekomst graag via e-mail op de hoogte worden gehouden over voor mij relevante informatie zoals tips, webinars, whitepapers en soortgelijke producten, diensten en aanbiedingen van Noordhoff Academy.
Ja, akkoordNee, dank je

*Noordhoff Academy als onderdeel van Noordhoff Uitgevers BV gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Wanneer u een document downloadt of een andere door ons aangeboden mediavorm zoals webinar of tool dan kan u meer informatie worden aangeboden, dan wel kunt u benaderd worden door één van onze adviseurs.