TRAINING

Formatief evalueren (feed-up, feedback en feedforward)

Omschrijving

Om de overstap te kunnen maken van kennis over formatief evalueren naar een formatieve manier van lesgeven, is het belangrijk dat je wat je leert direct kunt toepassen in de klas. Daarom gaan we tijdens deze praktische training uit van de lesmethode die jij gebruikt.

Feed-up, feedback en feed forward

Waar sommige docenten als nadeel van formatief evalueren noemen dat het moeilijk is leerlingen aan het werk te krijgen als ze er geen cijfer voor krijgen, zullen voorstanders stellen dat je leerlingen júist motiveert in een feedbackcultuur. Door telkens feed-up, feedback en feed forward te geven, weten leerlingen namelijk precies waar ze naartoe werken en wat hen nog te doen staat.

Door feed-up, feedback en feed forward te geven, voelen leerlingen zich meer eigenaar van hun leerproces. Hun motivatie wordt steeds meer intrinsiek dan extrinsiek (leren voor een cijfer). Daardoor zullen ze zich uitgedaagd voelen om aan hun doelen te werken.

Wanneer je formatief werkt, geef je je leerlingen feedback in iedere fase van het leerproces. Daarbij krijgen leerlingen de kans te laten zien hoe ze zich ontwikkelen en wat ze al wel en nog niet kunnen. Fouten maken mág, dat is een essentieel onderdeel van het leerproces.

Feedbackcultuur

De overstap naar een feedbackcultuur is niet van de ene op de andere dag gemaakt. Het vraagt tijd, energie en een gezamenlijke aanpak om deze omslag succesvol te laten verlopen. Elke school komt zijn eigen hobbels tegen die de invoering van formatief evalueren tot een uitdaging maken. Want hoe ga je ermee om als leerlingen opdrachten minder aandacht geven als ze merken dat het niet voor een cijfer is? En hoe creëer je eigenaarschap? Hoe geef je vorm aan formatief evalueren op een wijze die bij jouw stijl van lesgeven past? Hoe coach je een leerling om een volgende ontwikkelingsstap te zetten? Anders gezegd: hoe begeleid je je leerling naar de zone van naaste ontwikkeling? Al deze vragen en onderwerpen passeren de revue tijdens deze training of serie trainingen.

Eén training of een serie trainingen

Afhankelijk van de vraag van jouw sectie of afdeling, kan deze training in één dagdeel of meerdere dagdelen gegeven worden. Bij een serie trainingen zal de trainer dieper ingaan op verschillende onderwerpen, zoals feed up, feed back en feed forward.

Doelgroep
Docenten

Vorm, duur, kosten & locatie

Vorm
Training of trainingstraject

Duur
In overleg

Prijs
€ 795,- (excl. btw per dagdeel van ca. 2,5 à 3 uur)

INSCHRIJVEN

Formatief evalueren (feed-up, feedback en feedforward)

Vraag nu de training aan en we nemen z.s.m. contact met je op.

Mevr.Dhr.

Ik wil in de toekomst graag via e-mail op de hoogte worden gehouden over voor mij relevante informatie zoals tips, webinars, whitepapers en soortgelijke producten, diensten en aanbiedingen van Noordhoff Academy.
Ja, akkoordNee, dank je

*Noordhoff Academy is onderdeel van Noordhoff Uitgevers BV en gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. Wanneer je een document downloadt of een andere door ons aangeboden mediavorm (zoals een webinar of tool) dan is het mogelijk dat we je meer informatie aanbieden of dat een van onze adviseurs je benadert.